Slaapoefentherapie

Al héél veel schaapjes geteld, maar nog steeds wakker? Wel héél moe zijn en toch niet kunnen slapen?

Voor al uw slaapproblemen kunt u terecht bij onze slaapoefentherapeut. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van slapen (of vooral het niet kunnen slapen).

Wat valt er onder Slaapproblematiek?

Er zijn de slaapproblemen die komen door een fysiek aantoonbaar probleem, zoals bijv.:

  • Regelmatige ademstops tijdens de nacht met daarbij flink snurken (Apneu)
  • Apneu die ontstaat doordat de hersenen de adem niet goed aansturen.
  • Rusteloze benen
  • Ongewenste gedragingen tijdens de slaap o.a. angst / paniek / dromen of nachtmerries / slaapwandelen.

Er zijn ook subjectieve of gedragsmatige slaapstoornissen. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt slecht te slapen, of werkelijk slecht slaapt door:

  • Slecht inslapen (met eventueel de neiging te lang uit te slapen)
  • Slecht doorslapen (met eventueel liggen piekeren)
  • ‘s nachts te lang wakker liggen (met eventueel liggen piekeren)
  • ‘s morgens te vroeg wakker worden
  • ‘s morgens onvoldoende uitgerust voelen (tegen de dag opzien)

Primaire slaapstoornissen.

Primaire slaapproblemen hebben hun oorsprong puur in het slaapproces zelf. Bijvoorbeeld: Het ontbreekt aan balans in het slaap/waakritme; er speelt apneu; er is sprake van RLS; verlaagde of verhoogde slaapdruk; verstoorde biologische klok; of de kwaliteit van de slaap is het zuivere probleem.

Secundaire slaapstoornissen

Secundaire slaapproblemen zijn het gevolg van een ander bestaand probleem. Bijvoorbeeld: door lichamelijke pijn; opvliegers door de overgang; licht of geluid; piekeren, dagelijkse problemen, trauma’s, onrust in je leven, relatieproblemen, een ziekte zoals diabetes, Parkinson, chronische pijn e.a. is er een slaapprobleem. De hele levensloop, zowel op de dag als in de nacht, houdt sterk verband met elkaar. Dus wat overdag gebeurt kan grote invloed hebben op de nacht (lees de slaap). U herkent vast wel dat nachtelijke slaapproblemen grote invloed hebben op uw dagelijks leven overdag. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. Het is een 24-uurs probleem. Het verband met uw dagelijks functioneren mag u niet uit het oog verliezen. Goed inzicht verkrijgen in de oorzaak, de aard en de ernst van het slaapprobleem is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op uw slaap en er verbetering in te kunnen gaan brengen.

Deze informatie is mede tot stand gekomen door www.slaapoefentherapie.nl